İSRAİL SORUŞTURMA KOMİSYONU SALDIRIYI SAVUNDU

13 Temmuz 2010 Salı

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan baskınla ilgili yürüttüğü askeri soruşturmada Operasyonda bazı hatalar yapıldığı kabul edilmekle birlikte operasyona katılan askerlerin herhangi bir ihmali olmadığına karar verildi.

Bu kararla birlikte bir anlamda 9 Türk’ün öldürüldüğü operasyonla ilgili tüm sorumluluğun siyasilerde olduğu da ilan edilmiş oldu.

İsrail komandolarının Mavi Marmara gemisindeki dokuz Türk’ü öldürmelerinin ardından kurulan askerî komisyon, hiç de sürpriz bir karar almadı. Askeri soruşturma sonucuna göre, İsrail askerleri öfkeli
bir kalabalıkla karşılaşmaya hazırlıklı değillerdi ve kontrolü ele alabilmek için ateş açtılar. Komandoların beceriksizliklerinin olmadığını ama bazı ihmallerinin sözkonusu olabileceğini değerlendirirken askerler için disiplin cezasına da gerek olmadığına karar verildi.

31 Mayıs saldırısıyla ilgili soruşturmayı yürüten İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü emekli General Giora Eiland, "Soruşturma sonucunda herhangi bir konuda ihmalkârlık görülmedi" dedi. Soruşturma komisyonunun raporunda saldırıyı gerçekleştiren komandolardan övgüyle söz edildi.

Raporunda, askerî istihbarat kurumları, askerlerin karşılaşabileceği şiddetli direnişin derecesini tam tahmin edememekle ve askerî komutanlar ise, hatalı bir şekilde komandoların helikopterlerden öfkeli kalabalığın içine inmeleri emrini vermekle suçlanıyorlar.

Emekli general, eylemcilerin İsrail askerlerinin silahlarını ele geçirdiğini ve bu silahları İsraillilere karşı kullanarak en az dördüne ateş ettiğini ileri sürdü. Generalin raporuna göre, ilk ateş açan eylemcilerdi ve muhtemelen eylemcilerin gemide silahı vardı.

Eylemciler, silahları bulunmadığı ve geminin Türkiye'de kontrolden geçtiği konusunda ısrar ediyorlar.
Her ne kadar Eiland herhangi bir askerî lideri suçlayıp istifa etmeleri talebinde bulunmadıysa da, raporda daha
çok üst düzey kararlar eleştirildi ve aralarında Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Oramiral Eliezer Marom'un da olduğu bazı yetkililerin akıbeti ile ilgili sorular gündeme geldi. 13.07.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence