VE ABD TÜRKİYE’YE “ÇIKH” DEDİ

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AKP hükümetinden bağımsız yürüttüğü izlenimi veren Türk Diplomasisi, Orta Doğu’da da ABD’de de duvara tosladı.
Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine kanlı baskın sıcaklığını korurken, Başbakan Erdoğan’ı Hamas ile El-Fetih arasında arabuluculuğa soyunduran Davutoğlu, Erdoğan’a, “El-Fetih ile barış konusunda Hamas’tan yetkiyi aldım” açıklamasını yaptırdı. Ancak Hamas, “Biz Mısır’dan başka arabulucu istemiyoruz” açıklamasını yapınca Erdoğan’ın Orta Doğu’daki aktif diplomasi hevesi de bir anda söndü.

“Sınır komşuları ile sıfır sorun” politikası çerçevesinde İran ile takas anlaşması yaparak Batı ile İran arasında da arabuluculuğa soyunan Davutoğlu, şimdi de ABD’den kırmızı kart gördü. Clinton’ın son telefon görüşmesinde Davutoğlu’na “Aradan çıkın” dediği, Davutoğlu’nun da “Tamam” dediği ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile 45 dakika telefon görüşmesi yapmayı bile iç politikada reklam aracı yapan Türk Diplomasisi, ABD’nin görüşmenin içeriğini açıklaması ile şok oldu.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, sözkonusu telefon görüşmesinde Türkiye'nin, İran'a nükleer programı konusunda baskı yapma hususundaki uluslararası çabaların dışında kalmayı kabul ettiğini söyledi.

Amerikalı Yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton'ın 45 dakikalık telefon görüşmesinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan meseleyi BM Güvenlik Konseyindeki daimi üyelere ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna bırakmasını istediğini söyledi.

Aynı yetkili, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bu isteiğinin Davutoğlu tarafından da kabul edildiğini açıkladı.

Türkiye'nin, ABD'nin desteklediği ve Haziran ayında BM Güvenlik Konseyinden geçirilen İran’a yönelik yaptırımlara karşı “Hayır” oyu kullanmasından beri ABD-Türkiye ilişkileri bozuk. 14.07.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence