RUSYA İLE 50 MİLYON DOLAR TARTIŞMASI

1 Ocak 2011 Cumartesi

Rusya’da Türkiye’nin Kırım Tatarlarına her yıl 50 milyon dolar tahsis ettiği iddiası tartışılıyor. Vlast Deneg (Para'nın İktidarı) adlı dergi, Türkiye'nin Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve TİKA aracılığıyla her yıl Kırım Tatarlarına 50 milyon dolar verdiğini iddia etti. 
Bu iddialar üzerine Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Türkiye'nin Kırım ile ilgili herhangi gizli bir niyet taşımadığını söyledi.

Büyükelçi, "Medyadaki, Kırım Tatarları için Türkiye’nin her yıl 50 milyon dolar tahsis ettiği haberler doğru değildir” dedi. 

Ukrayna'nın Kırım Tatarlarının dönüşü, yerleşimi, eğitimi, kültürel gelişimi konusundaki çabalarını Türkiye’nin taktirle karşıladığını kaydeden Büyükelçi, "Kırım Tatarları, Ukrayna'nın sadık vatandaşı olmalılar ve bu nedenle de bunların bütün sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Biz, Kırım Tatarlarının kültürel kimliklerini koruyup millî düşüncelerini gelecek nesillere aktarmasını arzu ediyoruz" dedi. 

Büyükelçi, "Her yıl bütçemizden 50 milyon dolar ayırabilseydik bu sorunlar daha çabuk çözülürdü. Biz Kırım'ın kalkınmasını istiyoruz. Sosyal ve ekonomik gerilimlerin olduğu yerde kalkınma olmaz" diye konuştu.

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence