İSRAİL’İN ÇÖZÜM SENARYOSU

5 Haziran 2010 Cumartesi

Kısa adı İHH olan İnsani Yardım Vakfı, Ortadoğu’da bir savaşın nedeni olur mu?

Son derece masum görünen bir çabanın sonunda kan aktı. Bugün bu çabanın Ortadoğu’da bir savaşın nedeni olup olmayacağı tartışılıyor. Bu tartışma da köy kahvesinde yapılmıyor. Dünyanın önde gelen gazete ve televizyonlarında tartışıyor.

Tabi ki, kimse savaşı istemez. Ancak, İLO’nun küresel ekonomik krizi bir yıl önceden ilan etmesini; ekonomik krizin ardından da dünyanın değişik bölgelerinde savaş ve içsavaşlar çıkabileceğini ilan etmesini göz önünde tutacak olursak, biz de endişelensek yeridir.

TÜRKİYE “ŞER EKSENİ”NE KAYAR MI?

Nasıl İslam dünyasının “şer ekseni” varsa, İsrail’in de “şer ekseni” var. Onların “şer ekseni”nde İran, Suriye, Lübnan ve bu ülkelerdeki bildik legal ve illegal örgütler var.

İsrail, Türkiye’nin de bu “şer ekseni”ne dahil olmasından korkuyor. Nedeni açık. Ateş çemberinin ortasında yalnız kalmak. İsrail, bu korku nedeni ile evrensel kriterlere uymayan korkunç senaryolar üretiyor. Tel Aviv, bu noktadan sonra da iktidara geldiği günlerde Amerikan Yahudi Komitesi’nin cesaret madalyası verdiği Erdoğan’a farklı bir gözle bakıyor.

Ortada şöyle bir gerçek var:

Türkiye ile İsrail savaşamayacağına göre, çözüm farklı platformlarda aranacaktır.

İsrail’in çözümü, ülkeler yer değiştiremez ama ülkelerdeki yönetimler değişebilir prensibine dayanıyor. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, olayın patlak verdiği günden itibaren İsrail’deki şiddet yanlısı koalisyon hükümetin değişmesi gerektiğini savunuyor.

Benzer düşünceler Türkiye’deki yönetim için İsrail’de de hakim.

Çünkü, kimilerine göre, en mantıklı ve hasarsız çözüm yolu bu. O yüzden 8 yıl aradan sonra Erdoğan’ın “İslamcılığı” İsrail’de daha yüksek bir sesle dillendiriliyor.

“Erdoğan’ın İslamcı olmasından İsrail’e ne?” diye sorulabilir. Türkiye’deki hükümet ülkeyi, yukarıda sözünü ettiğimiz “şer ekseni”ne taşırsa İsrail için bu sorunun haklılığı tartışılmaz.
Bu yüzden iki gündür İsrail’de Erdoğan’ın siyasi kökeninin konuşulması beni şaşırtmadı.

TÜRKİYE Mİ ERDOĞAN MI?

Erdoğan’ın üzerine gidildikçe hırçınlaşacağını, İran ve Suriye’ye daha da yaklaşacağını, bu durumun da AKP’yi Türkiye’de güçlendireceğini bilen İsrail, senaryo üzerine senaryo üretiyor. Bazı devlet adamları, çözümün “Erdoğan’ın hükümetten gitmesi”nde olduğunun sinyallerini vermekten çekinmiyor. İsrail’deki kimliği meçhul yetkililer, “Erdoğan geçici. O görevden ayrıldıktan sonra Türk-İsrail ilişkilerinin yeniden rayına oturması kuvvetle muhtemel” diyor.

Görünen o ki, (bu konuşulanlar doğru ise) İsrail kısa bir süre uykuya yatacak. Gerilimi tırmandıracak gibi görünen Erdoğan ise, daha şimdiden kapalı tribündeki en büyük destekçisi dini cemaatin ikazı ile karşılaştı.  Saha çamur, hakem de taraf tutarsa durumu vahim. 05.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence