MAVİ MARMARA RAFA MI KALDIRILIYOR?

5 Temmuz 2010 Pazartesi

İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz Çarşamba günü Brüksel'de gizlice yaptıkları görüşme, Tel Aviv’deki koalisyon hükümetinde krizine yol açmıştı.

Krizin tarafları Başbakan Netanyahu ile hükümet ortağı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, cuma günü bir araya geldi.

Netenyahu, görüşme hakkında kendisine bilgi verilmediği için Lieberman'dan özür diledi. Netenyahu bununla da yetinmedi bir daha benzer bir olayın tezahür etmeyeceği sözü verdi.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Liebarman'ın makamından yapılan yazılı açıklamada, Davutoğlu ile gerçekleşen gizli görüşmenin uygunsuzluğuna da atıfta bulunuldu ve, bundan sonra koalisyon hükümetinde benzer tatsızlıklar yaşanmayacağının altı çizildi.

Görüşmenin perde arkasından sızan bilgilere göre, Liebarman, Netanyahu'ya Türkiye ile gizli görüşmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.Liberman, içeride kolalisyon ortaklığına, dışarıda İsrail’in uluslar arası duruşuna ve çıkarlarına zarar verdiğini söylediği görüşmenin detaylarını öğrenirken, ABD’nin baskısı ile Türkiye’ye herhangi bir söz verilip verilmediğini de sordu.

Liberman’ın sorularına yanıt veren Netenyahu, o sözlerini birkaç saat sonra çıktığı bir televizyon programında İsraillilere de açıkladı. Netenyahu, İsrail'in Mavi Marmara baskını ile ilgili Türkiye’den özür dilemeyeceğini belirtirken Ankara’nın tazminat talebinin de gizli görüşmede ele alınmadığını açıkladı.

Netenyahu televizyon kanalından yaptığı açıklamada, bir anlamda Türkiye ile Mavi Marmara krizinin şimdilik açılmamak kaydı ile rafa kaldırılabileceğinin sinyallerini de verdi. Netenyahu, televizyon konuşmasında, “Ankara ile herhangi bir anlaşma olmasa da görüşme yapılması iyi oldu. İplerin kopmasını önleme çabası, İsrail ile Türkiye'nin çıkarınadır” dedi.

Görünen o ki, gizli görüşme krizinin ilk patlak verdiği gün, “Her şey ABD ile koordine ediliyor” diyen Liberman haklı çıkmıştır. Gizli görüşmeden somut bir kazanım elde etmeseler de iki taraf, Washington’ın baskısı ile barışmak zorunda kalmıştır. Mavi Marmara baskınında yaralananların, yarası kabuk bağlamadan Türkiye ile İsrail arasındaki kriz, nekahet dönemine girdi bile. Ne diyelim. Ateş halâ düştüğü yeri yakıyor.05.07.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence