ERDOĞAN VE LULA ABD’Yİ KIZDIRDI

14 Mayıs 2010 Cuma

Türkiye’nin BM’de İran’a yeni yaptırımlar paketine karşı çıkması, ABD tarafından “sabote” olarak nitelendiriliyor. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 13 Mayıs’ta Ahmet Davutoğlu’na çok sert bir uyarıda bulundu. Benzer bir uyarı da yakında Brezilya’ya gidecek.


ABD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Brezilya Cumhurbaşkanı Lula’nın İran’a yönelik 3. dalga ambargoyu önlemeye çalışmasına öfkelendi. ABD, bu girişime şimdiden bir isim de verdi. BM Güvenlik Konseyi delegeleri arasında dolaşan dedikodu gibi dilden dile dolaşan bu yakıştırmanın, ismi geçenlerin sırtına yapışması, önümüzdeki dönem için pek de hayırlı sonuçlar getirmeyecek gibi. ABD, Türkiye’nin önderlik ettiği karşı duruşa, “Mahmut Ahmedinejad’ın garip müttefik çifti” adını koydu.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, işlerini güçlerini bırakıp Türkiye’nin çabaları sonucu oluşan ambargo karşıtı cepheyi kırmaya çalışıyor. Hillary Clinton, 13 Mayıs 2010’da Dışişleri Bakanı Ahmet

Davutoğlu'nu sert bir dille uyardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın açıklık taleplerini İran'ın şimdiye kadar görmezlikten geldiğini hatırlatan Clinton, aynı uyarı mektubunu Brezilya Dışişleri Bakanına da gönderecek.

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula’nın pazartesi günü (17 Mayıs 2010) Tahran’da Ahmedinejad’la görüşecek olması, diplomasi trafiğini de hızlandırdı. ABD, Türkiye ve Brezilya’nın çabalarından ciddi boyutta rahatsız olduğunu Rusya ile de paylaşırken devreye Obama girdi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 13 Mayıs sabahında uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Ele aldıkları konular arasında,

"Güvenlik Konseyinde İran konusunda bir karar üzerinde anlaşmaya doğru" 5+1 grubu (Çin, ABD, Fransa, Birleşik Krallık, Rusya ve Almanya) tarafından BM'de kaydedilen "gelişmeler" de vardı.
14.05.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence