"Soykırım" ABD Müfredatında

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Yanlış okumadınız. Evet ABD okullarında, hem de liselerde geçtiğimiz sömestre sözde Ermeni soykırımı dersleri verildi. Ermeniler, bu fırsatı İrlanda’daki patates kıtlığına çözüm arayan yasanın boşluklarından yarattı.
Türkiye, siyasi baskılar karşısında sözde Ermeni soykırımı iddiasını çürütmek için bir yerlerini çürütürken atı alan Üsküdar’ı geçti bile.

Ermeni Diasporası, ABD’de 1998’de kabul edilen ve Yahudi soykırımının derslerde okutulmasına olanak veren bir yasanın boşluklarından yararlanarak, Boston’daki lise düzeyindeki 6 okulda “Ermeni Soykırımı”nı ders kitaplarına soktu.

1998 tarihli yasa, İrlanda'daki Patates Kıtlığına çözüm bulmak amacıyla çıkartıldı. Ancak bu patates yasası çıkartılırken nasıl olduysa Yahudi Holokost'u, Afrika Köle Ticareti ve insanlık suçları da kapsam içine alındı.

İşte bu yasa soykırım gibi konuların eğitim müfredatına girmesine de olanak tanıyor.

Massachusetts Eyalet Valisi Eğitim Konseyi, 1998’de çıkan yasanın hemen akabinde eğitim müfredatına “Ermeni Soykırımı”nın da alınmasını önerdi. Ermeni diasporası 1998’de ektiği tohumun meyvesini 2010’da adı.

Boston’daki okullarda öğrenciler, geride bıraktığımız sömestrede “Ermeni Soykırımı” eğitimi aldı. Okullardaki eğitimi ise, Ermeni Diasporasının yönlendirmesiyle valiliğin tayin ettiği eğitim komitesi verdi. Bu komite okul okul gezerek lise öğrencilerine sözde Ermeni soykırımı iddialarını anlattı. Okuldaki dersler yetmiyormuş gibi komite paneller de düzenledi.

Sözde Ermeni soykırımı eğitimi alan okullar arasında Chelmsford, Haverhill, Wilmington, Westford Akademi, Lowell ve Bedford var.

Şimdilik tek tesellimiz bu eğitimin Boston’da 6 okulla sınırlı kalması. Bakalım daha neler göreceğiz?
20.05.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence