BU DA OLDU SMS SAVAŞ HATTI

14 Haziran 2010 Pazartesi

Kırgızistan'da geçici hükümet, ülkenin güneyindeki etnik çatışmaları kışkırtan provokatörleri engellemek için vatandaşlara SMS ile haber verecek. Geçici hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Devlet İletişim Kurumu ve cep telefon operatörleri ile yapılan anlaşma çerçevesinde, resmi haberlerin SMS yoluyla güneydeki vatandaşların cep telefonlarına iletilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, güneyde çatışmalardan dolayı televizyon kanallarında haber bültenlerinin izlenmemesi ve internete ulaşımın olmaması nedeniyle çıkan dedikoduların vatandaşları daha da gerginliğe ittiği ifade edilerek, dedikoduları önlemek için haberlerin ve hükümetin aldığı kararların kısa mesaj ile duyurulacağı vurgulandı.

Oş ve Celalabad kentlerinde 3 gündür süren şiddet olaylarından ötürü güneydeki halkın dış dünyayla bağlantısı bulunmuyor. Elektrik, doğal gaz ve bazı yerlerde de içme suyun kesik olduğu bölgede, Celalabad kentindeki huzursuzluğun evlerin yakılması, yağmalama ve kıyım nedeniyle arttığı bildiriliyor.

BARIŞ GÜCÜ TALEBİ

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ile telefon görüşmesinde, Özbek-Kırgız halkları arasındaki çatışmaların durdurulmasını ve bölgeye erzak yardımı yapılmasını istedi.

Bu arada Kırgızistan'daki 76 sivil toplum örgütü, Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektupta, “Kırgızistan'ın güneyindeki şiddetin yayılmasından endişe duyuyoruz. BM Barış Gücü'nün gelmesini istiyoruz” denildi.
Geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, ülkedeki yabancı büyükelçilerle bir araya geldiği görüşmede, Kırgızistan halkına yardım ve destekte bulunmalarını istedi.

KIZILAY’IN YARDIMI

Türk Kızılayı, Kırgızistan'da yaşanan Kırgız-Özbek çatışması sonrası mülteci durumuna düşen on binlerce kişi için bölgeye acil yardım malzemesi gönderecek. Türk Kızılayı'nın bölgeye yapacağı yardıma ilişkin şunlar kaydedildi:

“Çatışma haberinin alınmasının hemen ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Kırgızistan Kızılayı ile irtibata geçilerek, bölgedeki insani durum ile ilgili son bilgiler alındı.
Yapılan görüşmelerin ardından Türk Kızılayı tarafından, kiralanan 15 ton kapasiteli Antonow-12 kargo uçağı ile gıda, ilaç ve tıbbi malzemeden oluşan insani yardım malzemelerinin, 1 insani yardım delegesi eşliğinde, 14 Haziran 2010 tarihinde Oş'a sevk edilmesine karar verildi. Bölgeye sevk edilecek söz konusu insani yardım malzemeleri, Kırgızistan Kızılayı ile birlikte ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.” 14.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence