THE GUARDİAN: ELLERİNE YÜZLERİNE BULAŞTIRIYORLAR

24 Haziran 2010 Perşembe

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Sınır komşuları ile sıfır sorun” politikası, The Guardian gazetesinin ünlü yazarı Simon Tisdall’dan sıfır aldı.

“Komşularla sıfır sorun” politikasının “fiyasko” olduğunu iddia eden Tisdall, ne zaman bölgesel güç olmaya soyunsa Türkiye’nin başının belaya girdiğini ifade etti.

Tisdall, “PKK ile yeniden başlayan çatışmalar, daha geniş bir sorunu da gündeme getiriyor. Bu da, Erdoğan ve yüksek profili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun benimsedikleri ‘komşularla sıfır sorun’ politikasının ne ölçüde elle tutulur, kalıcı sonuçları ürettiği meselesi. Bir çok cephede büyük iddia, yaşanan gerçeklerle çelişir hale geldi” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın PKK’nın geçen Cumartesi günü 11 asker öldürmesini sert dille kınayan sözlerinin “açılımın” sonuçları itibarı ile yaşadığı hayal kırıklığının yansıması olduğunu kaydeden Tisdall, Türkiye’nin “sıfır sorun” politikasının “Karabağ” konusunda da sorun yaşadığını, tarihi Türk-Ermeni mutabakatının ise, Azerbaycan’ın öfkeli tepkilere yol açarak geri teptiğini yazdı.

“Erdoğan’ın girişimi, gerilimleri azaltmak yerine alevlendirdi” yorumunu yapan Simon Tisdall, Türkiye’nin bölgesel güç olma iddiasına rağmen Türk söylemlerinin paralelinde Kıbrıs’ta ikna edici adımların atılamadığını savundu.

Yazar, Erdoğan’ın önemli bir komşu olan İran ile ilişkileri iyileştirdiğini, ancak BM Güvenlik Konseyi’nde yaptırımlara karşı oy kullanarak ABD ve Avrupa’yı rahatsız ederken İran Cumhurbaşkanı Amenidejad’ı çok mutlu ettiğini kaydetti.

“Gazze filosu faciasından sonra İsrail ile ilişkilerin en düşük düzeyde bulunduğu” da belirten Tisdall yazısında, “Erdoğan’ın bölgesel dış politika inisiyatifleri, İran ile flört etmesi, İsrail ile ayrışması ve şüpheli olarak görülen Suriye gibi ülkelere kur yapması, Batılı yorumcuların, Türk politikasında, AKP’nin yurt içinde bir neo İslamcı gündemi takip etmesinin paralelinde, Batı ve NATO’dan uzaklaşıp Arap ve Müslüman dünyalarına doğru bir ‘stratejik kayma’ konusunda spekülasyon yapmalarına yol açtı” dedi.

Bu “stratejik kayma”nın ABD Kongresi’nde de Algılandığını ve kuvvetli bir şekilde eleştirildiğine işaret eden yazar, yorumunu şu sözlerle noktaladı:
“Davutoğlu, Batılı ülkelerin kaygılanmak yerine Türkiye’nin giderek daha merkezi bir rol oynamasından memnun olmaları gerektiğini söylüyor. En az Batılı bir perspektiften sorun, Erdoğan ve Davutoğlu’nun Türkiye için daha büyük bir rol istemeleri veya bunun için giderek artan biçimde tek başlarında harekete geçmeye hazır olmaları değil. Sorun, bunu yaptıklarında çoğu zaman ellerine, yüzlerine bulaştırmalarıdır.”
25.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence