24 Satte 2 saldırı 6 şehit

2 Mayıs 2010 Pazar

Bölücü terör örgütü, 24 saat içerisinde bölgede iki karakola saldırdı. 6 asker şehit oldu. İlk saldırı önceki gün Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na düzenlendi. Kalabalık bir grupla yapılan saldırıda 4 asker şehit oldu. Dün gece de Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı Köyü Jandarma Karakolu'na saldırı düzenlendi. Uzun süren çatışmada 1 üsteğmen şehit oldu bir asker yaralandı.
Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na 50 kişilik PKK'lı grubu saldırı düzenledi.Saatlerce süren çatışma sonunda 5 asker şehit oldu, 2'si ağır 7 asker yaralandı. Saldırıda çok sayıda terörist de öldürüldü, bir kadın teröristin cesedi bulundu. Sisli hava nedeniyle yardım için kobra tipi helikopterler havalanamadı. Askeri birliklerin sevki için sabah saatleri beklendi. Sis dağılmadı, helikopterler sabah da havalanamadı. Jandarma özel harekat ekipleri de yağmur altında 35 km koşar adım yürüyerek karakola ulaştı.

Yaklaşık 100 kişilik jandarma özel harekat ekibi, karakolun bulunduğu Sarıyayla köyüne, stabilize olan yola patlayıcı madde döşenmiş olma ihtimaline karşın Nazimiye ilçesinden olay yerine kadar yürüdü.

PKK’nın Kandil Dağı’ndaki elebaşlarının verdiği eylem talimatı üzerine 50 kişilik terörist grubu dün gece Nazimiye İlçesi’ne yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta ve Bingöl'ün Kiğı ve Yayladere ilçeleri sınırında bulunan Sarıyayla Köyü Jandarma Karakolu’na saldırdı. Saldırı öncesi Nazımiye’nin Kızılmescit Mevkii, Bizik Ormanları ve Kiğı’nın kırsal kesiminde gizlenen teröristlerden bir grup, gece havanın yoğun sisli ve yağışlı olmasını da fırsat bilerek yazın nüfusu fazla olan ancak kışın 7- 8 hanenin oturduğu Sarıyayla Köyü'ne sızdı. Diğer teröristler de Sarıyayla Köyü’nün 1300 rakımlı tepesi eteğinde çıplak alana kurulu karakola hakim tepelere ağır makinalı tüfekleri ve roketatarı yerleştirdi.

Teröristler yoğun sis ve yağmurlu havada, saat 22.45'te saldırıya geçti. Hakim tepelerden önce Bixi ve ağır makinalı tüfeklerle, karakolun güvenliğini sağlayan mevzileri hedef alan teröristler, ardından karakola roketatarlarla saldırdı.

PKK'lı teröristlerin saldırısına 40 askerin görev yaptığı karakoldan anında karşılık verildi. Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Hasan Özüberk ile yardımcıları kurşunlar arasında karakol binasından çıkarak teröristlerin sızmaya çalıştığı mevzide çatışan askerlerinin yanına koştu. Askerleriyle omuz omuza çatışmaya katılan Astsubay Özüberk, köy içine önceden sızan ve oradan mevzilere ateş yağdıran teröristlere karşılık verilirken köylülerin zarar görmemesi için özen gösterilmesini de istedi.

Karakola hakim tepelerden ateş yağdıran teröristlerin yanı sıra köy içine sızan teröristler de mevzilerin yakınına kadar gelip askerlerin üzerine el bombaları attı. Ancak kahraman komutan Astsubay Kıdemli Başçavuş Özüberk ve silah arkadaşları şehit olma pahasına teröristlerin mevzileri ele geçirmesine fırsat vermedi.

Sarıyayla Jandarma Karakolu'na saldıran teröristlerle askerler arasındaki çatışma saatlerce sürdü.

Çatışmada Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Başçavuş 40 yaşındaki Hasan Özüberk, Jandarma Uzman Çavuş 28 yaşındaki Kemal Koçyiğit, Jandarma Er 21 yaşındaki Adem Şimşek, Jandarma Er 21 yaşındaki Ahmet Eyce şehit düştü. Karakol Komutan Yardımcısı Astsubay ile 1 uzman çavuş ve 5 er de yaralandı.

Çatışmanın sürdüğü sırada yoğun sis ve yağış nedeniyle Kobra tipi helikopterler bölgeye gidip müdahalede bulunamadı. Gece yarısı Nazımiye’den bölgeye yola mayınlı tuzak kurulma ihtimaline karşı frekans karıştırıcı Jammer’li araçlar eşliğinde zırhlı araçlar ve askerler sevk edildi. Saldırıyı gerçekleştiren teröristler, gece karanlığı, yağış ve yoğun sisten faydalanarak ormanlık alanlara kaçıp izlerini kaybettirmeye çalıştı. Çatışma bölgesinde 1 kadın teröristin cesedi bulunurken, askeri yetkililer çatışmada ölen terörist sayısının daha fazla olduğunu ve kesin sayısının alan taramasından sonra belli olacağını kaydetti.

Bölgede sevk edilen takviye birliklerle kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte bölgeye ulaştırılan özel eğitimli ve tamamı rütbelilerden oluşturulan birlikler teröristlerin peşine düştü. Kışın yağan karın henüz tamamen erimediği ormanlık bölgede operasyonlar, yoğun sis nedeniyle helikopterler uzun süre kalkamadı. Saat 14.30'dan itibaren havanın açmasıyla birlikte Kobra helikopterler karadan yürütülen operasyona hava desteği sağlamaya başladı.

Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan kalkan Süper Kobra tipi helikopterler, teröristlerin kaçtığı ve bulunabileceği Kızılmescit, Dokuzkaya Mevkii ile Bezik Ormanları kesimlerini bombaladı. Tunceli 4’üncü Komando Tugayı’ndan alınan tamamı profesyonel askerlerden oluşan birlikler de Sikorsky helikopterlerle operasyon bölgesine indirildi. Komandolar, kaçmaya çalışan teröristleri etkisiz hale getirmek için operasyonlarını aralıksız sürdürürken, her an teröristlerle sıcak temasın sağlanabileceği belirtildi.
İKİNCİ SALDIRI LİCE'DE

Bölücü terör örgütü, dün gece de Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı Köyü Jandarma Karakolu'na saldırdı.

Saat 22.00 sularında başlayan saldırı geceyarısına kadar sürdü. Saldırıda 1 üsteğmen şehit düşerken 1 asker de yaralandı.
2 Mayıs 2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence