MUTTAKİ: TAKAS’I OBAMA İSTEDİ

4 Haziran 2010 Cuma

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, İran, Türkiye ve Brezilya arasındaki nükleer anlaşmanın ABD Başkanı Barack Obama’nın isteği doğrultusunda imzalandığını açıkladı.
Manucehr Muttaki, Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesinin 3 Haziran 2010 tarihli sayısında, sorularını yanıtladı. Muttaki röportajda “Nükleer takas anlaşması” için şunları söyledi:

“ABD Başkanı Barack Obama, Lula ve Erdoğan'a birer mektup yollayarak, kendilerinden nükleer yakıt takası konusunda girişim başlatmalarını  istedi. Lula ve Erdoğan Tahran’a geldi. Dışişleri bakanları arasında sabah saat 7.00’de başlayıp, ertesi sabah saat 1.00’de biten müzakereler yapıldı. Sonuçta bir mutabakat sağlandı. Biz, yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyumunu emanet olarak Türkiye'ye vermeyi kabul ettik.

Bunun karşılığında yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum elimize geçtiğinde Türkiye'nin elindeki İran uranyumunu karşı tarafa vermesini kabul ettik. Bu anlaşmanın özel bir önemi var. Çatışma yaklaşımı yerine işbirliğini seçtik. Obama da Erdoğan ve Lula’dan bunu istemişti. Bu anlaşmaya göre UAEK'ya bir hafta içinde bir mektup göndermemiz gerekiyordu. Bunu yaptık. Şimdi Viyana Grubu'nun buna yanıt vermesini bekliyoruz. Yanıt alır almaz anlaşmanın detaylarını görüşmeye başlayacağız.” 05.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence