"VUR" EMRİ

12 Haziran 2010 Cumartesi

Kırgızistan'da olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde Kırgızlarla Özbekler arasında süren çatışmaları engellemek için, güvenlik güçlerine "vur" emri verildi.

Geçici hükümetin adli işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, devlet televizyon kanalından, Oş ve Celalabad'ta güvenlik güçlerinin uyarılarını dikkate almayan ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere karşı verilen “vur” emrinin hukuki olduğunu savundu.

Ülkenin güneyindeki gerginliğin artık diyalog yoluyla çözülemeyeceğinin anlaşıldığını kaydeden Beknazarov, çatışma bölgelerinde durumun kontrolden çıktığını ve polisin bundan sonra çok daha sertleşeceğini vurguladı.

Kırgızistan'ın Özbekistan ile sınırları olan Oş ile Celalabad kentlerinde çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 75 kişi öldü, yaklaşık 1000 kişi yaralandı.

Bu arada, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülke genelinde istikrarın korunması ve güneyde istikrarın sağlanması için hükümete gönüllü halk birlikleri kurulması talimatını verdi.

Otunbayeva tarafından imzalanan kararda, geçici hükümete karşı bazı güçlerin halka para, teçhizat, kurşun, silah dağıtılarak güneyde etnik gerilimi tırmandırdıkları belirtildi. 12.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence