ARMİTAGE:TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ KRİTİK NOKTADA

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Amerika'nın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Türk-Amerikan ilişkilerinin son derece kritik bir dönemeçten geçtiğini, buna rağmen iki tarafın da ilişkilerin düzelmesin yönünde karşılıklı azami çaba sarfettiğini söyledi.
Armitage, Mavi Marmara olayı ve Birleşmiş Milletler'deki İran oylamasında Türkiye'nin "Hayır" oyu kullanmasının ikili ilişkilerdeki sorunları artırdığına vurgu yaptı. Son gelişmeler ışığında iki ülke arasındaki iletişim kopukluğunu eski bakan yardımcısı şöyle açıkladı:

"Birçok Amerikalı, NATO üyesi iki ülkenin birbirini desteklemesi gerektiğine inanıyor. Bununla birlikte Ankara ve Washington arasında bir iletişim sorunu yaşandı. Örneğin,Amerika İran konusunda Türkiye'yi İran ile müzakereleri yürütmesi için teşvik etti. Ancak bu konuda beklentilerin arttığından Türkiye'ye haber vermedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan müzakereler anlaşmayla sonuçlandığında Washington'dan tebrik beklerken, ‘Hayır, teşekkürler’ yanıtı aldı. Türkiye'nin BM'deki oylamada çekimser veya "Hayır" oyu kullanması konusunda da bir iletişimsizlik yaşandı."

Başbakan Erdoğan'ın Mavi Marmara olayından sonra yardım istemek üzere İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat'ı değil, Başkan Barack Obama'yı aramasının ilişkilerin düzelmesi arzusuna bağlayan
Armitage, Türkiye'nin ekseninin Doğu'ya kaydığı endişelerinin Amerika’da da varlığını hissettirdiğini söyledi.

Armitage, "Washington'da böyle bir endişe var. Bunun bir iki farklı temeli var. Uzun bir süre Türkler ve Amerikalılar Türkiye'nin NATO'nun güney kalesi olduğu düşüncesiyle rahattı. Ancak soğuk savaş siyaseti sona erdi. Bazı Amerikalılar bunun farkında değil. İkinci olarak Amerika'nın Türkiye'nin AB'ye üye olması yolundaki çabaları kısa vadede başarılı olamayacak. Türkiye'ye kısa vadede bir AB üyeliği mümkün gözükmüyor. Bu, Türkiye'nin Batı'ya sırt döneceği anlamına gelmiyor. Ancak, aynı zamanda Doğu'ya ve Güney'e bakması da olağan" dedi.
Armitage, Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollere de değindi ve Washington'un bu protokollerin özellikle Karabağ sorununun çözümüne yardımcı olmasını umduğunu belirtti. "Ancak bu görüş yanlış çıktı" diyen Armitage, bunda bütün tarafların payı olduğunu ve ders alınması gerektiğini söyledi. 21.07.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence