BUSH'UN DANIŞMANI: ERDOĞAN ABLUKANIN KALKMAYACAĞINI BİLİYORDU

1 Temmuz 2010 Perşembe

Türkiye ve İsrail, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben-Eliezer arasındaki “gizli görüşme” ile sarsılırken, ABD eski Başkanı Bush’un eski danışmanlarından Dov Zakheim’in bir dergide yayınlanan makalesi dikkat çekici bulundu. Zakheim, İHH gemileri Gazze’ye yola çıkmadan önce Başbakan Erdoğan’ın ablukanın kaldırılmayacağını çok iyi bildiğini iddia etti.


ABD eski Savunma Müsteşarı ve Başkan Bush’un eski danışmanı Dov Zakheim, Foreign Policy dergisinin internet sayfasında yayınlanan makalesinde Türkiye ile İsrail arasındaki fiyaskonun hala onarılabilir olduğunu belirtti.

Dov Zakheim, “İsrail-Türkiye fiyaskosu hala çözülebilir” başlıklı makalesinde Türkiye’nin İsrail uçaklarına hava sahasını kapatmasının “sembolik önemi”nin altını çizerken Erdoğan’ın İsrail’e yönelik şartlarından uluslararası bir soruşturma komisyonuna, “Goldstone raporu”nun ardından İsrail’in güvenmesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın tamamen kalkmasının mümkün olmadığını “çok iyi bildiği”ni iddia etti.

“İsrail’i savunanların, Erdoğan’ın baskını, giderek daha İslami olan Türkiye’yi İsrail’den uzaklaştırmak için bir bahane olarak kullandığı iddialarını”nın hatırlatıldığı makalede “Gerçekten, Ankara’nın, Arap dünyası ve İran’a yakınlaşmaya devam ettiği” yorumu yapıldı.

Zakhem, İsrail’in “Mavi Marmara” operasyonunu berbat ettiği konusunda herhangi bir kuşku olmadığını belirtirken bir de örnek verdi:

“Eğer İsrail, filonun, İHH’nin terörist bağları olduğundan şüphelenmiş ise, neden komandolar gemiye çıktığında direnişle karşılamayacaklarına inandılar?”

Olay sırasında dokuz Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini hatırlatan Zakhem, Erdoğan’ın kuvvetli bir argümanının bulunduğunu ancak fazla ileriye gitmemesi gerektiğine işaret etti. Zahkeim, kısa vadede, İsrail ile atışmanın Türkiye’de Erdoğan’a popülarite kazandıracağını şu sözlerle anlattı:

“PKK’lı Öcalan’ı yakalamaya yardımcı olan İsrail istihbaratının desteği, askeri işbirliği ile ticaret ve turizm kayıpları, İran ile Suriye ile daha yakın bağlarla telafi edilemez. Bu iki ülkenin, Türkiye gibi G-20 üyesi bir ülkeye elde tutulur askeri veya ekonomik yararı pek yoktur.”

Dov Zakheim, makalesinin son bölümünde, Obama Yönetimini, Afganistan ve Irak gibi başka sorunların meşgul ettiğini belirterek, “Ancak, Türk-İsrail ittifakı, Doğu Akdeniz’i ABD’ye bağlamıştı. Washington, bu iki aksi başbakan Erdoğan ve Netanyahu’nun, birbirine, üzerinde çalışabilecekleri bir şey verme yolunu bulmalarını sağlamak için bıkmadan çaba göstermeli böylece iki ülke arasında bozulan ancak henüz kopmayan ilişki yavaşça onarılabilecek. Yönetimin birçok ‘başlıca’ öncellikleri var ama bu onlardan biri olmalı” dedi. 01.07.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence