ADRİYATİK VE EGE'DE SAVAŞ OYUNU

27 Mayıs 2010 Perşembe

Arnavutluk Meclisi, birkaç gün önce sessiz sedasız Türk savaş gemilerinin Adriyatik kıyılarına demir atmasına izin veren bir yasayı kabul etti. Yasanın gerekçesi Arnavutluk ile ortaklaşa yapılacak askeri tatbikat. Ancak, bu tatbikat, Yunanistan’ı son derece rahatsız etti. Anında misilleme yapmaya karar veren Yunanistan, son dönemde Türkiye ile ilişkileri gerilen İsrail’le Ege’de ortak tatbikat başlattı.
Başbakan Erdoğan’ın tarihe geçen Yunanistan ziyaretinde Ege’deki it dalaşında silahsızlanma üzerinde durulurken birden bire savaş rüzgarlarının esmesi dikkat çekti. Yunanistan, gerilimin nedenini, “Sınır komşularımızla sıfır sorun” sloganı ile yola çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bağladı.

Tiran meclisi, 2 gün önce yaptığı bir toplantıda 5 Türk savaş gemisinin 1125 ürettebatıyla birlikte Arnavutluk'ta beş gün süre ile kalmasına izni veren yasa tasarısını kabul etti. Yasaya göre 5 Türk savaş gemisi Durres ve Avlonya yakınındaki Paşa Limanı'na girecek ve Arnavut savaş gemileri ile birlikte 20-25 Haziran tarihleri arasında ortak askerî tatbikat yapacak.

Arnavutluk ile ortak askeri tatbikatı “Son derece ciddi bir gelişme” olarak nitelendiren Yunanistan adeta alarma geçirdi. Alarma geçmekle kalmadı, bugüne kadar hiç ortak askeri tatbikat yapmadığı İsrail ile Ege’de savaş uçakları ile ortak tatbikat başlattı.

EGE’DE İSRAİL KALKANI

Yunanistan’ın İsrail ile ortak askeri tatbikat yapmasının Türk- İsrail ilişkilerinin gerginleştiği bir döneme denk gelmesi anlamlı bulundu. Askeri olmaktan çok siyasi yönü ile dikkat çeken Yunanistan-İsrail ortak tatbikatı, Yunan basınında da, siyasi yönü ile öne çıktı.

Ege’deki Yunanistan- İsrail ortak askeri tatbikatının senaryosu ise, gizli tutuluyor. İsrail hava kuvvetlerinden F-15 ve F-16 savaş uçakları, tatbikat için bile gizlice Yunanistan’a indi. Tatbikatın, Ege’de Yunanistan’ın havada hakimiyetini sağlamak ve karada belli hedeflerinin vurulması senaryosu üzerine kurulduğu ifade ediliyor. İsrail ve Yunan savaş uçakları orta Ege’de havada ikmal eğitimi de yapacak. Ortak eğitimlere bu amaçla İsrail Hava Kuvvetlerinden KC-707 uçakları katılacak. İsrail, tatbikat kapsamında ilk kez Yunan hava üssünden operasyonlara katılacak.

Yunan medyası, kod adı "Minoas 2010" olan tatbikatın, özellikle  Türk-İsrail ilişkilerinin gerildiği dikkate alındığında, tesadüf olmadığına vurgu yapıyor.
Yunanistan’ın Ege’de daha önce İsrail ile yaptığı tatbikatlarda İsrail savaş uçakları, Yunanistan hava alanlarına inmemiş, İsrail’den direkt uçuşlar gerçekleştirmişti. Bu nedenle “Minoas 2010”, “Özel Siyasi Ağırlıklı Tatbikat” olarak adlandırılıyor.
27.05.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence