"HA GAYRET SAYIN ERDOĞAN"

10 Haziran 2010 Perşembe

Fransa’da yayınlanan Liberation gazetesindeki Bernard Guetta imzalı yorumda İsrail’le sorun yaşayan Türkiye’nin diplomaside büyük bir başarı elde etmesine rağmen Batı ile Doğu arasında inci bir çizgide kaldığına dikkat çekilerek, Batı’nın yüz çevirmesi halinde “Ilımlı İslam” modeli Türkiye’nin de Hamaz çizgisine kayma olasılığının olduğu vurgulandı.

Bernard Guetta, yazısında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, İran'ı, Suriye'yi veya Müslüman kardeşleri geride bırakarak, Orta Doğu'da müthiş bir popularite kazandı. Recep Tayyip Erdoğan’a yeni Nasır  gözüyle bakılıyor. Türkiye, İslam alemine, diplomatik kazanımın İsrail'in inkâr edilmesinden ve terörist saldırılarından daha faydalı olabileceğini kanıtladı.

Filistin’in haklarını savunma noktasında Türkiye, Arap hükümetlerinin yapamadığını yaptı. Erdoğan, hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu'nun savunmaya geçmesini, hem de dünyanın Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılmasını istemesini sağladı.

Bu, umut verici bir dönemeçtir. Arap ülkelerinde uyandırdığı minnet ve hayranlıkla şimdiden, fanatiklik için bir başarısızlık ve siyasi  aptallığın gerilediği anlamına gelen bir denemedir. On gündür Orta Doğu sahnesinde İran deil, Türkiye vardır.

Türkiye'yi demokratik kurallara saygı duyarak yöneten bu eski İslamcılar, başarılarını kontrol edemezlerse, Hamas'ın kucaklaşmalarına yanıt verip, kendilerini hiçe sayan Avrupa'ya sırt çevirerek, Orta Doğu'yu tercih ederlerse güçlenen, “Ilımlılık” değil “Radikalizm” olacaktır.

Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanının şimdi tarihe geçmek için atacakları tek adım kaldı. Yeni otoriteleri sayesinde tek yapacakları, İslamcıları ve İran'ı, İsrail'i ve barışı kabul etmeye çağırmaktır.
İşte geriye bu adım kalıyor.” 10.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence