RUS BAKIŞI

1 Haziran 2010 Salı

Rus Kommersant Gazetesi, Türkiye ile İsrail arasınadaki tarihsel bağları özetlediği yorumunda insani yardım gemilerine yapılan saldırıları değerlendirirken diplomasiden çok Türkiye’nin iç politik dengeleri üzerinde durdu.
Türkiye’de ılımlı ve yasalara uyan bir hükümetin işbaşında olduğunu belirten Rus gazetesi, 8 yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin Türkiye'nin yönünü yavaş yavaş değiştirmeye çalıştığını yazdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'ye, "Müslüman dünyasının" lider ülkesi gözüyle  baktığını kaydeden gazete, “Abdullah Gül ve Erdoğan, İslam'ın günlük politikada rol oynamasına ve istikrarla devletin laik rejiminin garantörü olan ordunun rolünü azaltmaya çalışıyor” dedi.

Türkiye’de askerlerin kendilerini Atatürk'ün öğütlerinin muhafızları olarak gördüklerini ifade eden gazete, “Bir dönem Genelkurmay Başkanının, Erbakan ile görüşme yapması, Erbakan'ın istifa etmesi için yeterliydi. Bugün ise Türk ordusu, Erdoğan hükûmeti, devlet darbesi hazırlamakla suçlanan onlarca generali tutuklarken suskun kalıyor” diye yazdı.

İnsani yardım konvoyunun Türk limanından hareket etmesinin ve başında Türk vatandaşların bulunduğu "Barış Donanmasının" Türk yetkililer tarafından desteklenmesinin bir rastlantı olmadığını kaydeden Kommersant Gazetesi, “Bu husus, bugün Ankara'nın dünyaya olan bakışını yansıtıyor” dedi.

Kommersant Gazetesi’nin yorumunda Türkiye’nin yüzünü AB’den İslam dünyasına dönmekte olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
“AB'nin, ordunun politikadan çekilmesine ilişkin talebi, yani Türkiye'nin AB'ye tam üyelik kazanabilmesi için asıl şartlardan biri, Erdoğan'ın çıkarlarına uyuyor. İslamcılar hükûmeti, orduyu politik gölgeye çekerek  bir yandan Türkiye'yi AB ülkelerine daha çok benzer yapıyor, öte yandan cumhuriyetin hayatını yeniden yapılandırırken Batı modelinden uzaklaşıyor. Yani, Avrupa Birliği'ne tam üyelik kazanması, Türkiye'nin artık dış politikasının temel taşlarından biri değildir. Anlaşılan İslam dünyası Ankara için çok daha önemlidir.”

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence