RÜZGAR TERS ESMEYE BAŞLADI

10 Haziran 2010 Perşembe

The Guardian gazetesinde yayınlanan Joshua Teitelbaum imzalı bir haberde Mavi Marmara krizi nedeniyle AKP hükümetine ağır ithamlarda bulunuldu.
Gazetenin haberinde Başbakan Erdoğan’ın İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısını "devlet tarafından işlenen cinayet" olarak tanımladığı hatırlatılarak, Arap dünyasındaki Türkiye'ye yönelik desteğe vurgu yapıldı. Arap ülkelerindeki Türkiye’ye verilen desteğin neredeyse Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’ya verilen desteği geçtiği ifade edildi.

Hiçbir Arap liderin, İsrail'e karşı bir cihat çağrısında bulunan Erdoğan kadar popüler olmadığının altı çizilen haberde, Türkiye’nin yüzünü bir kez daha Doğu’ya döndüğü ifade edilerek şöyle denildi:
“ERDOĞAN KIŞKIRTTI”

“Erdoğan hükûmetinin çirkin İsrail kışkırtması önlenebilirdi. İsrail'in her gün sınırdan geçişine izin verdiği yardımla karşılaştırıldığında yetersiz miktarda insani yardım yükü ve coplar, sustalı çakılar ve gece görüşü teçhizatı ile tepeden tırnağa silahlı aşırı İslamcılarla dolu olan Mavi Marmara'nın yola çıkmaması için İsrail, Türk hükûmetine yalvarmıştı.

Türk hükûmeti tüm yolcuların gemiye binmeden iyice arandığını ilan ettiğinden beri bu kışkırtma daha utanç verici oldu. Dost bir ülke böyle mi davranır? Altı gemiden yalnızca Türk gemisi şiddetle direnç gösterdi, diğer gemiler olaysız bir şekilde kıyıya yanaştı.

Ancak Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun kini sınır tanımıyor. Erdoğan'ın kavgacı tembihleri sınırı aştı. Erdoğan, "İnsanlığın kalbi tarihteki en ağır yaralarından birini aldı" diye ağladı.

Erdoğan, kendi kamuoyuna seslenirken, sert ifadeler kullandız ve, "Türkiye'nin İsrail ile ortaklığı ne kadar değerliyse, düşmanlığı da o kadar acı olacaktır. Bugün tarihte bir dönüm noktasıdır. Bir daha hiçbir şey asla aynı olmayacak" dedi

Erdoğan savaş çığırtkanlığıyla meşgulken, Davutoğlu Batı'yı İran'a karşı yaptırımları durdurması için sıkıştırıyordu. Davutoğlu, ABD'nin İsrail saldırısını kınamaması yüzünden doğan "hayal kırıklığı"ndan söz ederek saldırıyı "devlet tarafından işlenen bir cinayet" olarak tanımladı.

Hâlbuki mayısta Kuzey Kore'nin Güney Kore'nin bir gemisini batırarak 46 denizciyi öldürmesi Türk Dışişleri Bakanlığı için ancak "büyük bir tasa" olabilmişti.

Artık İsrail, Türkiye ile ilişkisini iyice gözden geçirecek. Türkiye'deki Yahudiler evlerini terk etmeye korkuyorlar. İsrail güvenliklerinden endişe ettiği gerekçesiyle diplomatlarının ailelerini geri çağırdı. İsrail'in Türk Silahlı Kuvvetleri ile mükemmel bir ilişkisi var. Ancak, “Ergenekon” adı verilen ve birçok subayın Erdoğan'ın partisini devirmeye çalışmakla suçlandığı büyük ve kuşkulu saldırı nedeniyle TSK'nın da eli kolu bağlı.

Türkiye'nin aşırı davranışı İsraillileri çileden çıkarıyor. Örneğin İsrailli "yardım kuruluşları" PKK'ya yardım götürmeye karar verirse, Ankara'nın buna tepkisi ne olur? Türkler gerçekten Gazze'de, Akdeniz üzerinde bir İran limanı istiyorlar mı? Hem bakalım, İsrail'i bu kadar şiddetle kınayan Batı ülkeleri bunu istiyorlar mı?

Olay için bir uluslararası soruşturma söz konusu olabilir. Tarafsız bir komisyon aynı zamanda Türk makamlarının militanları silahlandırarak suça iştirak edip etmediğini de incelemelidir.

Diğer yandan Türkiye için hâlâ umut var. Eski usul Kemalizmin büyük ihtimalle yenilenmesi gerekiyor, bunu yapacak kişi de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu olabilir. Washington Enstitüsünden Soner Çağaptay'ın Jerusalem Post'ta belirttiği gibi Kılıçdaroğlu "Güncellenecek Kemalist yönetim biçiminin liberal yanlarını yeniden düzenleyerek ve geleneksel Kemalizmin otoriterliği ile çağdışı yanlarını kaldırarak Yeni Kemalizmi" yaratabilir.

AB tarafından reddedilen ve büyük güç olma hevesindeki İslamcı bir parti tarafından yönetilen Türkiye, bir kez daha İslam dünyasını yönetmeye kararlı ve ABD ile stratejik olarak rekabet etmek için bir medeniyetler çatışmasını körüklüyor. Türkiye artık ABD'nin dostu değil. Faket, şimdilik düşmanı da değil. Yapabilecegimiz tek şey, Ankara'nın İslamcı hükûmetin riskli ve sorumsuz politikalarından vazgeçmesini ümit etmek.” 10.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence