“TÜRKİYE’NİN ‘HAYIR’I İMAJINI ZEDELER”

10 Haziran 2010 Perşembe


Amerika Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, BM Güvenlik Konseyinde İran'a yeni yaptırım uygulanması kararına Türkiye'nin ret oyu vermesinin üzüntü yarattığını söyledi.

Burns, "Türkiye, İran'ın yükümlüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uluslararası kaygıları paylaştığını açıkladı. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler üyesi olarak tasarıyı uygulayacağını açıklamasını da önemle not ettik." Dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen Beyaz Saray yetkilileri ise, yaptırım kararına uluslararası çapta geniş destek bulunduğunu, Türkiye ile Brezilya'nın bu oylamada "yalnız kaldığını" söyledi. Yetkililer,
Türkiye ile bu konuda farklı taktiklere başvurduklarını belirttiler ancak bunun Türk Amerikan ilişkilerine etkisini yorumlamaktan kaçındılar.

Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, Türkiye'nin Amerika açısından son derece önemli olan bu oylamada ret oyu vermesinin, Türk Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti.

Amerika’nın Sesi radyosuna konuşan Bülent Alirıza, şunları söyledi:

"Belli ki, Türkiye, Obama'nın da desteğiyle yürüttüğü diplomasi sonunda Brezilya ile birlikte İran ile vardığı anlaşmanın çok daha ciddiye alınması gerektiğini ve bu aşamada böyle bir paketin Güvenlik
Konseyine sunulmasını istemediğini zaten söylemişti. O yüzden kendi imzasına sadık kalarak ret oyu kullandı. Fakat tabii Güvenlik Konseyinden çıkan yaptırımları Türkiye'nin de uygulaması gerekecek.
Olumlu bir yönde etki yapması imkânsız. Belli ki, ABD, çok geniş kapsamlı bir diplomasi faaliyeti yürüttü. Bu çerçevede yeni yaptırımlara sıcak bakmayan ve veto hakkı bulunan Rusya ile Çin'i ikna etti. Bu iki ülkenin de İran ile çok ciddi ilişkileri var. Ona rağmen ABD ile ilişkilerini de göz önünde tutarak 'evet' dediler. ABD'nin 60 yıllık bir müttefiki olan Türkiye'nin bu konuda destek vermemesi hatta çekimser kalmaması ve 'hayır' oyunu kullanması mutlaka Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkileyecektir."

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, Türkiye'nin Washington'daki imajının kötüleşebileceğini belirtti. Bülent Alirıza, "Şimdi burada Batı dünyasının lideri olarak Amerika, BM'de bir girişim yapıyor ve o ittifakın çok önemli bir üyesi olan Türkiye'den destek görmüyor. Geçmişte de Washington'da bu gibi tartışmalar yaşanmıştı fakat daha küçük bir çerçeve içinde kalıyordu. En önemlisi yönetim, devamlı bunu reddediyordu. Şimdi önümüzdeki dönemde özellikle İsrail'in buradaki çok güçlü dostlar grubunun da olumsuz yönde faaliyetlerini de göz önünde tutarsak yönetimin de eskisi kadar 'öyle değildir, Türkiye cidden müttefiktir’ dememe ihtimalini göz önünde tutarsak Türkiye'nin ABD'deki, özellikle Washington'daki imajının kötüleşebileceğini ve Türkiye'nin İran'ın, Hamas'ın yanında olduğu, İsrail'in ve bir dereceye kadar Amerika'nın karşısında olduğuna dair tartışmalar, sanırım, eksen kayması tartışmasını daha ileri bir boyuta Götürecektir” dedi. 10.06.2010

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence