TÖB-DER YENİDEN AÇILIYOR

23 Haziran 2010 Çarşamba

Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 1979’da kapatılan Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği(TÖB-DER) 24 Haziran Perşembe günü çalışmalarına yeniden başlıyor.

TÖB-DER, 24 Haziran Perşembe günü saat 11.00’de Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunacak. TÖB-DER’in açıklamasında derneğin kapatılmasının ve yöneticilerinin hapis cezasına çarptırılmasının ardından, 1989 yılında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı verdiği, birçok yönetici ve öğretmenin görevlerine döndüğü ancak TÖB-DER’in başvurulara rağmen açılmadığı hatırlatıldı.

“Yürütmenin bir eksikliği olarak yorumlanan bu haksız durumun giderilmesi gerekmektedir” denilen açıklamada,“Bir hukuksuzluk örneği olarak kapatılan TÖB-DER, tüzel kişiliğine sahip çıkarak çalışmalarına devam etme kararı almıştır. 24 Haziran 2010 Perşembe günü saat 11.00’de Ankara Valiliği’ne vereceğimiz bildirimle çalışmalarımızın ilk adımını atmış olacağız” denildi.

80 SONRASI DOĞANLAR İÇİN: TÖB-DER

TÖB-DER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği), 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra kurulmuş, yüz binlerce öğretmenin üye olduğu, en büyük öğretmen örgütlenmesi. Mimarlığını eski Milli Eğitim Bakanlarından (Ünlü Şair Can Yücel'in babası) Hasan Ali Yücel'in kurduğu Köy Enstitüleri'nden mezun olan öğretmenlerin kurduğu ve Türk Sol'unun gelişmesinde büyümesinde en etkili rol oynayan kuruluşlardan biri.

Anarşinin kol gezdiği günlerde 24 Aralık 1979'da Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatıldı. Yargılama süreci "TÖB_DER DAVASI" adı ile tarihe geçti.  Derneğe üye öğretmenlerin bir kısmı 1402 sayılı sıkıyönetim yasasıyla görevlerinden alınarak sürgüne gönderildi. Pek çok öğretmen sürgüne gitmeyip istifa etti.
O öğretmenlere "1402'likler" dendi.
Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi, 84 TÖB-DER yöneticisine 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verdi. Derneğin malvarlığı hazineye devredildi.. 8 yıl sonra 24 Nisan 1989 tarihinde Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, derneğin genel başkanını da dahil olmak üzere 19 yöneticisini akladı. Fakat TÖB-DER yeniden açılmadı ve malvarlığı iade edilmedi.

12 Eylül Darbesinden sonra öğretmenlerin haklarını korumak için devletin önderliğinde kurukan İLKSAN ise, yolsuzluk batağına gömüldü.

0 yorum:

 
 
 
 
Copyright © güvence